Διαβάζοντας τα Μπουζι

Περισσότερα
10 Χρόνια 3 Μήνες πριν - 10 Χρόνια 4 Ημέρες πριν #16292 από powerbug2
Διαβάζοντας τα Μπουζι δημιουργήθηκε από powerbug2
Κοιτώντας κανείς τα μπουζί του κινητήρα του μπορεί να καταλάβει αρκετά πράγματα για το τρόπο λειτουργίας του.

Ο παρακάτω έλεγχος σκοπό έχει να μας δείξει τρία πράγματα.

1) Εάν έχουμε τοποθετήσει μπουζί με σωστή θερμηκότητα.
2) Εάν έχουμε επιλέξη σωστά ζιγκλέρ για τα καρμπυρατέρ.
3) Εάν έχουμε προανάφλεξη (πιράκια) κατά τη φάση λειτουργίας του κινητήρα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται αφού πρώτα το αυτοκίνητο οδηγηθεί με πλήρες φορτίο (υψηλές στροφές) και όχι ενώ έχει δουλέψει στο ρελαντί ή μόνο σε συνθήκες πόλης. Μόνο έτσι μπορούμε να αξιολογήσουμε σωστά το τρόπο λειτουργίας του κινητήρα μας.

Καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε ένα μεγεθυντικό φακό κατά την αξιολόγηση των μπουζί.

Τι μας δείχνει το κάθε στοιχείο ενός μπουζί?
• Το χρώμα της μεταλλικής ακίδας στην άκρη του μπουζί αφορά τη θερμηκότητα του μπουζί .
• Το χρώμα στη βάση του μπουζί αφορά την αναλογία μίγματος (πλούσιο, φτωχό κλπ).
• Το χρώμα της πορσελάνης αφορά τυχόν προανάφλεξη.

ΘΕΡΜΗΚΟΤΗΤΑ:

Η μεταλλική ακίδα στο πάνω άκρο του μπουζί μας δίχνει τη θερμηκότητα του. Εάν το χρώμα της ακίδας αλλάζει προς το άκρο της (το οποίο βρίσκεται πάνω από το ηλεκτρόδιο) αυτό σημαίνει πως το μπουζί είναι πιο ψυχρό απότι χρειαζόμαστε και ότι η ακίδα χάνει γρήγορα τη θερμότητά της προς τη βάση του μπουζί και δεν μπορεί να κάψει επικαθήσεις παρά μόνο προς το άκρο της.

Αυτή η εικόνα είναι κρυμμένη για τους επισκέπτες.
Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να τη δείτε.Έαν τώρα η αλλαγή του χρώματος καλύπτει όλη την ακίδα έως το σημείο στο οποίο είναι κολλημένει με τη βάση του μπουζί τότε αυτό σημαίνει ότι το μπoυζί είναι πολύ θερμό για τις ανάγκες του κινητήρα μας. Το μπουζί σε αυτή τη περίπτωση μιας και δεν απαγάγει γρήγορα θερμότητα μπορεί να προκαλέσει προανάφλεξη μιας και πυρακτώνεται.
Το μπουζί βρίσκεται σε σωστό θερμικό εύρος όταν η αλλαγή του χρώματος της ακίδας είναι μέχρι τη μέση της.

Αυτή η εικόνα είναι κρυμμένη για τους επισκέπτες.
Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να τη δείτε.ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΜΙΓΜΑΤΟΣ

Αυτή η εικόνα είναι κρυμμένη για τους επισκέπτες.
Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να τη δείτε.Η αναλογία μίγματος φαίνεται στη βάση του σπειρώματος(τελευταία σπείρα) του μπουζί. Αυτό που είναι επιθυμητό είναι η βάση να έχει ένα δακτυλίδι από ομοιογενές ανοιχτό σταχτή χρωματισμό. Για μέγιστη απόδοση του κινητήρα θα πρέπει το δακτυλίδι αυτό να καλύπτει ¾ έως 7/8 από τη βάση του σπειρώματος. Στις περισσότερες περιπτώσεις για ασφάλεια καλό είναι να καλύπτεται όλη η βάση από το ελαφρή σταχτή χρωματισμό.
Εάν η βάση τώρα καλύπτεται από το σταχτή χρωματισμό αλλά υπάρχουν περιοχές με επικαθήσεις κάπνας τότε αυτό σημαίνει ότι η αναλογία μίγματος είναι πλούσια άσχετα αν το στοιχείο της πορσελάνης είναι λευκό.

Αυτή η εικόνα είναι κρυμμένη για τους επισκέπτες.
Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να τη δείτε.ΠΡΟΑΝΑΦΛΕΞΗ

Η κατάσταση του στοιχείου της πορσελάνης που περιέχει το ηλεκτρόδιο μας δείχνει εάν υπάρχει προανάφλεξη ή όχι στο κινητήρα μας. Για τα πρώτα σημάδια προανάφλεξης θα πρέπει να κοιτάξουμε για μικρές μαύρες κουκίδες επί της πορσελάνης ή για μικρές γυαλιστερές επικαθήσεις αλουμινίου.
Όταν έχουμε προανάφλεξη το μίγμα αντί να καίγεται όπως φυσιολογικά γίνεται αντ’ αυτού εκρήγνυται. Η έκρηξη αυτή ακούγεται ως ένα ξηρός μεταλλικός ήχος που δεν είναι τίποτα άλλο από ένα ηχητικό κύμα κρούσεως το οποίο πηγαινοέρχεται ανάμεσα στο διάκενο του ηλεκτροδίου και επιρεάζει τα ψυχρά στρώματα αερίων που καλύπτουν το διάκενο από το άνω νεκρό σημείο του εμβόλου μέχρι το θάλαμο καύσεως. Το φαινόμενο αυτό επιτρέπει να μεταφερθεί περισσότερη θερμότητα στα εξαρτήματα του κινητήρα και ιδιαίτερα στο πάνω μέρος των εμβόλων τα οποία δέχονται λόγω αύξησης της πίεσης που δημιουργείται ένα είδος σφυροκοπήματος που ως αποτέλεσμα μπορεί να έχει ακόμα και το λιώσιμο των εμβόλων.
Στα πρώτα στάδια της προανάφλεξης το κύμα κρούσης επιρεάζει και τα ελατήρια των εμβόλων με αποτέλεσμα μικρές ποσότητες ελαίου να τα διαπερνούν προς το θάλαμο καύσης και να επικάθονται ως μικρές μαύρες κηλίδες επί της πορσελάνης στο μπουζί.  Εάν η προανάφλεξη παραμένει αυτό που θα δούμε είναι μικρά κομμάτια αλουμινίου που έχουν αποσπαστεί από το πάνω μέρος των εμβόλων να έχουν επικαθήσει επί της πορσελάνης στο μπουζί. Ένα στάδιο παραπέρα μπορεί να διαπυστώσουμε και κομμάτια της πορσελάνης να λοίπουν. Στη χειρότερη περίπτωση η προανάφλεξη μπορεί να προκαλέσει πλέον μέχρι και τη καταστροφή των εμβόλων (τρύπες, λιώσιμο κλπ) 
Τέλος ένα άλλο σημείο με το οποίο μπορούμε να διαπιστώσουμε την ύπαρξη προανάφλεξης είναι το σημείο στο οποίο εξέχει το ηλεκτρόδιο από τη πορσελάνη. Σε αυτό το σημείο φυσιολογικά υπάρχει ένα αυλάκι περιμετρικά του ηλεκτροδίου. Στη περίπτωση προανάφλεξης η πορσελάνη λιώνει σε αυτό το σημείο και το αυλάκι χάνεται.

1303/73 T-1 2332cc,              1303/74 T-4 2800cc<br />

Αυτή η εικόνα είναι κρυμμένη για τους επισκέπτες.
Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να τη δείτε.

Αυτή η εικόνα είναι κρυμμένη για τους επισκέπτες.
Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να τη δείτε.

Last edit: 10 Χρόνια 4 Ημέρες πριν by caslor.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.095 δευτερόλεπτα
Timber by EMSIEN-3 LTD